خبرهای کشاورزی

mains1

  • درخشش شرکتی دانش بنیان در تولید کودهای بیولوژیک از فاضلاب

 

ایران اکونومیست-مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان گفت: استفاده از کود‌های بیولوژیک با توجه به فقر فسفات شدید خاک‌های کشور برای کشاورزی بسیار مفید خواهد بود.احمد سلسبیلی مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان اظهار کرد: فسفر عنصری قابل ساخت آزمایشگاهی نبوده و صرفا باید از خود معادن استخراج شود. این عنصر برای تمام موجودات زنده مورد نیاز است و چون سنتز آزمایشگاهی و تولیدی ندارد منابع آن بسیار محدود است و کشور‌های صادر کننده آن نیز با محدودیت‌های مواجه هستند.

او ادامه داد: از این مواد در صنایع غذایی، شوینده و غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ به گونه‌ای که از معادن استخراج می‌شود و در حوزه‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ همچنین فسفات به عنوان یکی از عناصرمهم سبب حاصل خیز شدن خاک خواهد شد.

سلسبیلی گفت که فاضلاب و آب زباله‌ها معمولا حاوی مقدار زیادی مواد درشت مغذی از قبل فسفر، نیتروژن و فسفات خواهد بود که معمولا مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

مدیرعامل این شرکت دانش بنیان بیان کرد: با توجه به این که خاک‌های کشور‌های خاورمیانه فقر فسفات شدیدی دارند شرکت ما موفق به استخراج این مواد درشت مغذی از فاضلاب و شیرآبه زباله‌ها و در نهایت تولید کود‌های بیولوژیکی شده است.

سلسبیلی بیان کرد: این کود دارای مواد مغذی است که جذب آن‌ها توسط گیاه سبب رشد هرچه بیشتر گیاه خواهد شد. برای تولید این کود نیتروژن، فسفر و فسفات داخل فاضلاب‌ها استخراج شده و بعد از خشک شدن کود جامد تولید خواهد شد؛ علاوه بر فاضلاب ، از تصفیه خانه‌ها و دامداری‌ها برای این کار استفاده خواهد شد.

او در خصوص مزیت‌های این کود بیولوژیک نسبت به کود‌های معمولی اظهار کرد: کود‌های فسفردار و دارای مواد مغذی زمانی که بیش از حد به خاک اضافه می‌شوند آسیب‌های بسیار زیادی را از قبیل سوختن ریشه گیاه و سفید شدن خاک را به همراه خواهند داشت؛ در حالی که کود‌های بیولوژیک این مشکلات را ندارند.

سلسبیلی بیان کرد: در این روش زمانی که گیاه به مواد مغذی نیاز دارد با ترشح اسیدی از ریشه گیاه، مواد مغذی داخل این کود فعال شده و گیاه می‌تواند از مواد معدنی موجود در این کود استفاده کند. مواد مغذی آزاد شده در این کود ماندگاری بسیار بالایی داشته و هیچ آسیبی برای خاک ندارد.

او با اشاره به اینکه این ماده قیمت جهانی دارد، بیان کرد: این ماده کاربرد‌های بسیار متعددی از جمله شخصی سازی دارد و به صورت کپسول، قرص و به طور طبیعی یافت می‌شود.

مدیرعامل این شرکت دانش بنیان اظهار کرد: این محصول هیچ نمونه داخلی ندارد و شرکت ما تنها شرکت داخلی تولید کننده این محصول است.آمریکا، کانادا، سوئد، ژاپن و بلژیک از جمله دارندگان این کود هستند.

باشگاه خبرنگاران جوان

  • نابودی خودكفایی نسبی در كالاهای اساسی كشاورزی و دامداری

حسین ترکاشوند – صنعت کشاورزی و غذایی کشور از ابتدای ماه(شهریور) با خبر افزایش کود شیمیایی دچار التهاب شد، به همین دلیل کشاورزان و انجمن‎ها و اتحادیه‎های حوزه غذایی واکنش‏های شدیدی به این موضوع نشان دادند؛ اکنون بعد گذشت چند روز خبرهایی حاکی از افزایش قیمت ادوات و ماشین آلات کشاورزی و واکسن‌های مخصوص دام و طیور به گوش می‎رسد که مجدداً باعث التهاب در صنعت غذایی کشور شد.
در این خصوص «شایان نادری» پژوهشگر امنیت غذایی به این موضوع پرداخت.

نادری در این خصوص گفت: متاسفانه در سال 99 در بخش‎های کشاورزی و دامداری شاهد آن هستیم که طی دفعات مکرر نهادهای متولی بخش کشاورزی بخشنامه‎هایی به فعالان بخش کشاورزی و دامداری ابلاغ کرده بود که دال بر افزایش قیمت بود؛ یکی در بخش کشاورزی که ما شاهد آفزایش قیمت در کود شیمیایی بودیم و دیگری که اخیرا اتفاق افتاده، افزایش قیمت در واکسن دام‎ها و طیور بوده است و با این روند دیگر برای کشاورزان و دامداران صرفه اقتصادی نمی کند که در حوزه کشاورزی و دامداری فعالیت کنند و این امر در دراز مدت باعث نابودی خودکفایی نسبی در برخی کالاهای اساسی حوزه کشاورزی و دامداری مانند گوشت قرمز است را در چی خواهد داشت.

این پژوهشگر امنیت غذایی در ادامه تصریح کرد: آن چه که به عینه مشهود می‎باشد، بهانه فعالان اقتصادی بخش کشاورزی و دامداری این است که دولت برای تامین کالاها و ادوات مهم در این حوزه‎ها را ارز دولتی اعطا نمی‎کند و فعالان این حوزه در این مقطع به دنبال این هستند که واکسن مربوط به دام و طیور و کودهای شیمایی از طریق واردات و ارز دولتی تامین شود.

یک بام و دو هوایی دولت در سال جهش تولید

وی در دامه مصاحبه خود اظهار داشت: سوالی در ذهن ها به وجود آمده مبنی بر این که چرا دولت در سال جهش تولید که باید از تولید حمایت کند چنین رویکردی در پیش گرفته است؛ واقعا رویکرد نهاد های متولی مانند دولت و وزارت جهاد کشاورز در این مسئله شفاف نیست.

نادری در ادامه افزود: علاوه براین، این سوال پیش می‌آید که دولت چرا ارز دولتی و یا یارانه حمایتی به تولید کنندگان اعطا نمی‎کند. در این خصوص نکته‎ای وجود دارد مبنی بر این که استراتژی اعضای دولت در این زمینه چیست؛ متاسفانه ما در این خصوص شاهد یک روند باطل هستیم که دولت هر ساله در این بزنگاه مهم یارانه‌های حمایتی را قطع کرده و حمایت جدی را از واردات به عمل می‏آورد.

وی در ادامه مصاحبه عنوان کرد: به عنوان مثال دولت به جایی این که یارانه حمایتی به شرکت‎های تولید کننده واکسن حیوانات و کود شیمیایی اعطا کند در بخش واردات دارو و کود شیمیایی یارانه حمایتی و ارز دولتی تخصیص می‌دهد و این رویکرد در اصل هیچ کمکی به دامدار و کشاورز داخلی نمی‌کند و در مقابل این عمل لطفی به کشاورزان و دامداران خارجی است.

این پژوهشگر امنیت غذایی در ادامه گفت: سیاست های حاکم و موجود در دولت و جهاد کشاورزی به گونه ای است که بر خلاف سیاست خودکفایی است؛ با این افزایش قیمت برخی محصولات مانند واکسن که ابتدا در فروردین 99 افزایش قیمت داشته سپس در شهریور سال99 تکرار داشته که باعث می‎شود برای دامدار صرفه اقتصادی نداشته باشد که محصولات دامی و گوشتی تولید کند.

بحران در کشاورزی

نادری در ادامه بیان داشت: با توجه به نزدیکی به فصل کشت پاییزه این افزایش قیمت در کود شیمیایی، کشاورزی کشور را دچار مخاطره می‎کند، زیرا کشاورز برای کشت پاییزه خود نیازمند کود شیمیایی است و با این افزایش قیمت چند برابری در کود شیمیایی، کشاورز دچار چالش می‎شود؛ با این اوصاف قطعا در آینده در خصوص کشاورزی شاهد یک بحران خواهیم بود.

وی در خصوص وظایف دولت در این بخش گفت: دولت باید دربخش کشاورزی و دامداری هر چه زودتر یارانه حمایتی را اعطا کند که تا کنون این امر میسر نشده؛ اگر این امر صورت نگیرد بحث خودکفایی نسبی که در برخی از اقلام اساسی کشور وجود دارد دچار خدشه شدید می شود و ما شاهد راهگذرهای واردات خاص در برخی از اقلام اساسی خواهیم بود.

این پژوهشگر امنیت غذایی عنوان کرد: متاسفانه دولت برنامه مدونی در این خصوص ندارد؛ سال قبل هم یارانه حمایتی و ارز دولتی به اشخاصی به خصوص اعطا شد که در حقیقت تاثیر بسزایی در صنعت غذایی کشور نداشتند و ما متاسفانه شاهد یک رانت و پارتی بازی در این زمینه بودیم.

با این حال ایران در منطقه غرب آسیا از جایگاه نخست در صنعت کشاورزی و غذایی برخوردار است ؛ علاوه برآن بعد از نفت و مشتقات نفتی، محصولات کشاورزی و دام طیور از جایگاه ویژه ای در اقلام صادراتی ایران برخوردار است؛ با وجود چنین چالشی در صنعت کشاورزی و غذایی این فرضیه وجود دارد که جایگاه و صادرات ایران در این حوزه دچار خدشه شود و شاید امکان دارد در شرایطی که تحریم‏‎های ظالمانه‎ای به کشور تحمیل شده، نیازمند آن باشیم در تامین برخی از اقلام کشاورزی و غذایی به واردات متوسل شویم.

جلوگیری از این این امر نیازمند مدیریت جدی و حمایت دولت و وزارت جهاد کشاورزی از کشاورزان و دامداران است تا کشور به چنین مشکلی چه در سطح داخلی و چه در سطح بین المللی برخورد نکند؛ کما این که در سال‎های اخیر مقام معظم رهبری در شرایطی که کشور دچار تحریم‎های سنگینی است، تاکید بخصوصی به رونق و جهش تولید کالای داخلی داشته اند؛ حوزه کشاورزی و دامی هم پتانسیل این امر را دارد که کشور از این حیث به خود کفایی لازم برسد.

 

 

تماس با ما

مصرف کننده گرامی، منتظر شنیدن پیشنهادات و نظرات سازنده شما هستیم

 021-47242                 021-44023021

3659 076 0912           6511 217 0912

    تهران ـ بزرگراه ستاری ـ بلوار فردوس شرق ـ ساختمان آیریک سنتر جنوبی ـ طبقه چهارم ـ واحد 214